Uro blant folket

  • Tiden 1789

Da kongen ga seg etter kranglingen over stenderforsamlingen, samlet han 20000 soldater rundt Versailles. Det så ut som han skulle be troppene jage bort nasjonalforsamlingen.

Det brøt ut opprør i Paris. Massevis av folk stormet gjennom gatene og plyndret våpenbutikker og våpenlagre. De var redd kongen skulle løse opp forsamlingen. En folkemengde gikk til angrep, og stormet festningen Bastillen, som er en middelaldersk festning som ble brukt til fengsel for de som ble fengslet uten lov og dom.

Stormingen av Bastillen

Bastillen er stormet den 14.juli 1789

Bastillen ble stormet den 14.juli 1789

En folkemengde stormet Bastillen 14. Juli 1789. Besetningen som beskyttet festningen gav seg etter et par timers kamp. Folkemengden stormet inn i fengselet og myrdet kommandanten. Deretter satt de hodet hans på en stake. Folkemengden befridde også de fangene som var holdt fanget der. Staken med kommandantens hode bar de gjennom byen.

-Oui, jeg var ikke langt fra Bastillen da den ble stormet, så jeg så ganske mye. Jeg hørte også høye lyder derfra. Rop, hyling og bråk. Jeg så også folkemengden som kjempet mot besetningen, deretter forlot jeg siden det ble for voldsomt, forteller et vitne som er fra tredjestanden.

Bastillens fall

Alt opprøret hindret kongen i sine planer. Bastillens fall utløste en rekke hendelser i landet.

Bastillen blir stormet.

Bastillen blir stormet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.