Likestilling!!!

Dette er et intervju med Bernard Ariane.
Han er i Tredjestanden.

Hvorfor lages det en ny grunnlov?

-Det er stor forskjellsbehandling på folket, adelen og kongen! image
Brøler han oppi fjeset mitt.

Hva synes du om opprøret bønene gjorde?
-Hmm…Jeg synes det er helt greit, det er bra at de tar risken.
Nå vet adelen hvordan det er å få motstand. Tenk på alt folket har mistet,
da må jo adelen klare å miste kone, barn penger og hus. Sier han med et ondt smil.

Hva går den nye grunnloven ut på?
-Jo den går ut på at: Alle er født like og frie, og alle er født med like rettigheter.
Fra nå av skal alle fransk ha de samme rettighetene! Sier han og smiler stolt.

Det er en av de viktigste reglene i grunnloven, som forandret Frankrike.
Endelig blir det likestilling her i landet.

Hva tenker du med at adelen ga bort privilegiene?
-Det var jo bare dumt for dem, de mister jo pengene og godsene.image
Men jeg synes det var greit, noen skjønte at sånn landet ble styrt, det var ikke greit.
Nå kan en del av adelen kjenne hvordan det er å vær fattig. Sier han sterkt.
Synes du synd på kongen, fordi han mister en stor del av makten?
-Nei nei nei! Det gjør meg ingen ting at han mister store deler av makten.
Han styrte dårlig, brukte opp alle pengene på tull. Og på grunn av det, så må vi sulte.
Sa han med sint stemme

Hva er mennesretighetserklæringen?
-Bernard sier at Menneskeretigheterklæringen er en del av loven som skall likestille alle mennesker. Ingen skall behandles forskjellig. Han sa også at alle skal betale samme skatt og vi skal ha like rettigheter.

Hvordan håper du dette skal hjelpe Frankrike?
-Jeg håper at dette vill gjøre skattene mindre så folk får råd til brød å slipper å sulte. Jeg tror også dette kommer til å gjøre folk glade å ikke bli behandlet som avskum. Personlig så mener jeg at Frankrike har alt for mange adler som ikke betaler skatt men har masse penger som de bare bruker på fine klær og kaker. Sånn skal det ikke være. Menneskerettigheterklæringen skal gjøre sånn at adelen og bønnene må betale like mye skatt.

Bernard er en vanlig mann som har vært bonde hele livet, men fikk tilbud om å være med å bestemme i stenderforsamlingen. Dette takket han ja til og begynte å tenke ut planer. Han forestilte seg ofte et bedre Frankrike uten vold og uten høye skatter. Han har jobbet har med dette siden mai 1789.

Var det mange som var enige om at dere ville ha det sånn?
-Mmmmm… Selvsagt var det mange som var uenige, og det var mange imageland som ble sinte på oss. Men vi mener at dette er den beste løsningen for Frankrike og spesielt for revolusjonen. Folket ville for det meste forandre måten å styre landet vårt på.

Har dere jobbet hardt for å få til å innføre menneskerettighetserklæringen?
-Vi har stått på dag og natt for å prøve å tilpasse menneskeretighetserklæringen så godt vi kan for det franske folket vårt. Vi har gjort sånn at vi håper alle skal bli fornøyde. Vi tror jo at det er noen som kommer til å bli misfornøyd, men det er bedre at 1 av 1000 er sure, enn 5 av 10 nesten dør av sult.

Har du lenge drømt om at det skulle komme en slik lov?
-Familien til Bernard har vært bønder fra tidenes morgen, å selv da var det bare bøndene som betalte skatt. Så for han så er dette et stort framskritt for alle bønder. Folket er meget stolte over at de kom opp med dette. Det kommer til å hjelpe mange familier som ikke hadde råd til brød før på grunn av de høye skattene. Bernard håper dette skal hjelpe Frankrike i en ny å bedre tid framover.

-Erik Eknes
-Marie Strand Andersen

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.