Søndag tok kongens nytilkalte stenderforsamlingen en overraskende vending. Etter å ha kranglet om stemmemetodene, ærklerte nemlig tredjestanden at siden de var folket, skulle de være nasjonalforsamling. Dermed fjernet de førstestanden og andrestanden fra forsamlingen.

Bakgrunnen til denne hendelsen var at kongen var blakk. Krigen til amerikanerne og alle de overdådige festene hadde satt for dype spor i statskassen. Kongen skal ha fått panikk, og kalt sammen den såkalte stenderforsamlingen. En sjekk av gamle dokumenter viser at det var første gang på 175 år.

Stenderforsamlingen er, for de som ikke vet, en nasjonalforsamling. Den består av tre stender, som har ulik rang. Førstestanden var kongen og kirken, mens andrestanden var adelen. Tredjestanden skulle være folket, men faktumet var at ingen bønder var representert, selv om man regner med at den største delen av folket jobber på landet.

Forsamlingen har ikke vært særlig vellykket, da forsamlingen har brukt halvannen måned på å bestemme hvordan man skulle stemme. Advokaten og tredjestandsmedlemet Jean Paul de Greislouk uttaler at tredjestanden ville at alle representanterskulle ha en stemme hver, mens førstestanden og andrestanden ville at hver stand skulle ha en stemme.

Vår pålitelige reporter var tilstede den dagen alt skjedde. Her har vi hans live-referat fra forsamlingen:

«Ja, her er vi altså, på selveste stenderforsamlingen. Jeg sitter altså her på første rad, og kongen holder akkurat tale. Han sier noe om noen stemmemetoder… men vent, hva skjer nå. Nå har nesten hele tredjestanden har reist seg. Hva er dette for noe. De sier… de sier at de er nasjonalforsamling, siden… siden de er folket, er det de sier. Nå reiser alle seg. Kongen roper noe… nå kommer vaktene. Men nå, nå trekker adelsmenn sverdet. Folk sloss. De angriper. Hjelp! De kjem! Nei nei nei, nå vil jeg ikke mer. Jeg stikker før det blir for hett. Hadet.»

Som reporteren forklarte, endte det i slagsmål da vaktene angrep tredjestanden, som ble tappert forsvart av noen velvillige adelsmenn og prester.

Kongen er i sjokk. I et intervju senere på dagen uttalte kongen rasende at «Det er helt vanvittig teit. Her prøver jeg å finne en løsning, også fjerner de oss viktige personer fra samlingen!». Kongen var altså ikke glad, og har de siste dagene samlet masse soldater for å jage bort forsamlingen. Man får bare håpe at begge parter roer seg ned for det blir for stygt.

Stenderforsamlingen