Klasseblogg 8B 2017

B- klassens blogg

Stormingen av bastillen

Tirsdag ettermiddag fikk vi endelig et bevis på at folk kan gå av hengslene. Etter å ha samlet våpen i flere uker, ble bastillen stormet av en rasende folkemengde. Kommandanten skal ha blitt myrdet, og flere vitner mener at hodet hans ble satt på en stake og båret gjennom byen.

Folk har lenge vært bekymret for at Ludvig XVI skulle jage bort den nyskapte nasjonalforsamlingen (som er beskrevet i en tidligere reportasje). Bønder og landarbeidere har den siste uken raidet alt som er av våpenlagre, og nå fikk vi vite grunnen.

En av grunnene til at folket gjorde dette, var at bastillen huset enorme mengder ammunisjon. Våpenlagrene i byen hadde tydeligvis ikke nok ammunisjon til alle. Dermed måtte bastillen ofres. En av de andre mindre grunnene var at det var noen fanger der som skulle berfris. Det var imidlertid bare sju fanger der, så det var egentlig ikke noe stort poeng med det.

Bastillen ble erobret uten enorme vanskeligheter. Det var på grunn av den lave bemanningen. Omkostningene har etterhvert blitt for store, og man har de siste dagene drøftet å legge ned hele festningen. Men man kom ikke så langt, da den ble tatt før man rakk å gjøre noe.

Igjen var vår pålitelige reporter på rett sted til rett tid, og her er hans live-beskrivelse av saken:

«Ja, her koker det folkens! Vi har stått her i flere timer, mens noen prøver å komme seg inn i den ytre borggården. Men nå skjer det noe. Folk ser ut til endelig å ha kommet seg inn, og nå går porten opp. Oisann, her ble det liv. Folk strømmer inn. Okey, hva skjer nå? Soldatene er i skuddstilling…å herregud. Der ble jeg nesten truffet av et skudd. Folk har begynt å skyte, dette er ikke bra. Folket blir overmannet, hjelp hjelp! Vi stikker av. Jeg stopper for denne gangen, men kanskje jeg starter senere.»

Som reporteren beskrev så bra, ble det løsnet skudd mot angriperne. Så mye som 100 skal ha mistet livet, mot bare en forsvarer. Imidlertid startet reporteren opp igjen, så nå følger vi med videre:

«Okey, nå har det roet seg ned litt, og tre av folka har gått for å forhandle. De kommer tilbake nå, og ser ikke blide ut. Det ser ut til å bli en ny kamp. Vent nå litt, det kommer soldater fra den andre kanten. Skal vi dø? Neeei, det ser faktisk ut til at de har kommet for å hjelpe oss. Ha ha, nå skal forsvarerne dø. ——

«Okey, folkens! Jeg pauset litt, men nå har kommandanten overgitt seg. Jeg hoppet over all slossingen. Vi er utenfor, og…oisann, der var det noen som sagde av hodet på kommandanten. Stakkars fyr. Vi stopper nå, så hadet».

Reporteren var ferdig, og mer er det ikke å si om den saken. Det skal i tillegg ha blitt opprettet en garde som skal forsvare forsamlingen. Noen vil også at man skal feire stormingen med en fast feiring en gang i året.

3 Comments

  1. Dette var veldig bra, Moos! Det var en veldig morsom reporter!

  2. mange bra setninger

  3. Det var mye fakta og mange gode setninger. Bra jobbed

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

© 2022 Klasseblogg 8B 2017

Theme by Anders NorenUp ↑