Klasseblogg 8B 2017

B- klassens blogg

Drøfting av revolusjonen

Jeg vet ikke helt hva jeg skal synes om revolusjonen. Den har sikkert gjort mye bra for mange rundt omkring, men under revolusjonen var det nok ikke bare bra.

Revolusjonen startet hovedsakelig med at folket ikke var fornøyd med kongen sin, som da var Ludvig XVI. I tillegg ville de avskaffe adelens privilegier, som jeg synes var urettferdige mot alle andre, særlig bønder. Mange filosofer skrev hva de syntes om styret og styremetodene, og mente også mange andre ting som ble vedtatt under revolusjonen.

Folket gjorde sitt, men hvis kongen ikke hadde innkalt stenderforsamlingen, hadde det nok ikke skjedd så fort. Samlingen endte da med at borgerne tok makta, og jeg tror ikke kongen likte det noe særlig. Senere ble kongen tvunget til å flytte til Paris, og to år senere ble han henrettet.

Virkningene av revolusjonen vet jeg ikke helt hva jeg skal si om. For de fattige bøndene ble nok livet litt lettere, men for adelen ble det vel ikke så komfortabelt. De hadde hatt det mye bedre enn bøndene i mange generasjoner, og likte nok ikke å miste alt.

Revolusjonen brakte også mye død med seg. Da kongen ble avsatt, tok de revolusjonære lederne makten og startet et terrorstyre. Ingen var trygge, og man kunne ikke stole på noen. Det må ha vært forferdelig å ikke engang kunne stole på sine egne. Ca. 40 000 mennesker ble henrettet, og ble man mistenkt, ble man henrettet. Ikke en spesielt rettferdig måte å dømme folk på, og det er bra det varte bare noen år.

I tillegg førte revolusjonen til krig. Mange konger og keisere likte ikke at kongen hadde mistet makten, og var redde for at folk i deres eget land skulle lage revolusjon. Mange land gikk sammen til krig mot Frankrike, som senere under Napoleon både vant slag og led nederlag. Krigen varte stort sett fram til 1815, og det er lang tid for en krig. Kort sagt er det mye negativt med revolusjonen.

Det positive med revolusjonen var ganske enkelt rettferdighet. Det franske samfunnet ble mer likestilt, og det er bra, ettersom mange andre samfunn i Europa fant ut at man ville ha en mer rettferdig ordning, så ikke noen få adelsmenn skulle eie mye mer enn alle andre. Mange land skaffet ny grunnlov, blant annet Norge.

Mine meninger om revolusjonen er delte. Revolusjonen gjorde nok mye bra for mange, i form av at alle skulle ha like rettigheter. Men den kostet veldig mange menneskeliv, så den var ikke bare bra. Men stort sett er jeg fornøyd med at revolusjonen fant sted, for da ble mange land mer rettferdige.

5 Comments

  1. mange bra setninger

  2. Det var mye fakta og mange gode setninger. Bra jobbed

  3. Nuggis [YouTube]

    17. februar 2017 at 11:52

    Bra👍 veldig mye informasjon😀

  4. Mye og bra tekst du har skrivd her

  5. Kjempe bra!

Legg igjen en kommentar

Your email address will not be published.

*

© 2022 Klasseblogg 8B 2017

Theme by Anders NorenUp ↑