Virkningene av den franske revolusjon

Den franske revolusjon er noe av det viktigste i historien, den har masse å si på dagens samfunn og det er en grunn til at den franske revolusjon er så viktig.

Før revolusjonen var det en eneveldig konge som styrte alt. Folk var ikke likestilt og Frankrike var delt inn i tre stender. Øverst var det kongen, første standen var kirken, andre standen var adelen som bestod av hertuger, grever og baroner. Disse var de rikeste de hadde masse privilegier og makt i samfunnet. Tredje standen var hele resten av folket. Disse bestod av vanlige folk som bønder og andre fattige. Kongen var Ludvig.16 og dronningen Marie Antoinette. Disse levde i det fineste luksus. Frankrike på denne tiden var urettferdig.

Det var mange som var imot denne type inndeling å ville ha en forandring i samfunnet, og de som ville det var jo da så klart tredje standen for de hadde det ikke så bra og mange sultet. De ville ha mere likhet og alle mennesker skulle være like mye vært. Folket ville ha en ny måte å styre på uten en eneveldig konge som styrte alt, men heller en konge til å styre landet, en folkevalgt forsamling til å bestemme lover og en domstol til å dømme. Mange mente at det var kongen som var ansvarlig overfor folket, ikke Gud. Det var filosofen Rousseau som skrev dette og mange bar enig med han. Det var opplysningsfilosofene som hadde en veldig stor innvirkning på revolusjonen. Mye av deres ideer har en innvirkning på dagens samfunn.

En av de virkelig fæle tingene med revolusjonen var at den utviklet seg til masse terror og styret var ondsinnet og det ble drept mange, mange mennesker. Frankrikes nasjonaldag, den 14.juli kom også under revolusjonen. Når Bastillen ble stormet ble den franske nasjonaldagen innført og det nye flagget ble lagd. Det er rødt for alle som ble drept under revolusjonen, hvitt for frihet og blått var det ikke noen grunn for. Bastillen var et eksempel på at når det ser så mørkt ut må man stå sammen for å få en forandring og ikke gi opp håpet. Kanskje det viktigste med den franske revolusjon er menneskerettighetene. At alle er født frie og alle mennesker er like mye verdt. Disse rettighetene gjelder og det er veldig fint eller så hadde det vært andre boller. Da hadde det vært noen få mektige som styrte alt og det hadde vært mere krig og uenigheter. Den franske revolusjon var en viktig del av dagens samfunn og måten vi i Norge og mange steder i Europa styrer på.

Forfatter: Jørgen E

Hei, jeg heter Jørgen, jeg går på Skrim ungdomsskole og jeg liker fotball.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *