Frankrike før revolusjonen

 

I Frankrike på 1700 tallet var det et stendersamfunn. Kongen var eneveldig. Han bestemte alt. Kongen på denne tiden het Ludvig 16. Han var en veldig dårlig konge fordi han egentlig hadde en far og en eldre bror som skulle herske før han, men begge døde. Han var veldig ung og uerfaren konge. Han giftet seg med den Østeriske prinsessen Marie Antoinette. Hun var bare 15 år da hun ble giftet bort. Hun var ganske dårlig likt. Hun ble kalt flere ting som «dama fra Østerrike» og «strutsehøna» og verre en det.

Marie Antoinette brukte veldig mye penger på fester og kake som var det hun likte best. Hun brydde seg veldig lite om folket, og hvordan de hadde det.
Folket og bøndene på denne tiden hadde det ikke så veldig greit. De måtte leve med reglene som de høyeste standene hadde bestemt. Det var blant annet at de måtte betale avgifter for så og si alt. De måtte betale «tiende» som var at de måtte gi en tiendel av maten, pengene og alt de eide. De måtte betale for å male kornet sitt, siden det var kun adelsmennene som kunne ha mølle. Adelsmannen skulle ha avgift når en sønn arvet gården etter faren. Selv vinpresser, som Frankrike er kjente for å lage vin, var det kun adelsmenn som kunne ha. Dette var privilegier som adelsmennene hadde. Det og mye mye mer.

Det var slett ikke alle som syntes at kongen hadde fått makten sin fra Gud. Den franske forfatteren og filosofen Rousseau hadde mange meninger om dette. Han mente at kongen var ansvarlig overfor folket, ikke overfor Gud. Han skrev også bøker om barneoppdragelse.
Flere forfattere og filosofer hadde sine meninger om at kongen var eneveldig. Og at adelen og kongefamilien burde tenke mer på folket. Noen av disse var Voltaire, Rousseau og Montesquieu. Voltaire mente at alle hadde rett til å ai det de ville. Han trøstet og moret folket med å fortelle stykker som han hadde laget om dumme adelsmenn. Han sa «jeg er ikke enig det du sier. Men jeg vil med mitt liv forsvare din rett til å si det. Han hadde selv vært i fengsel for å ha kritisert kongen og dronningen. Han var veldig opptatt av ytringsfrihet. Filosofen Montesquieu mente at makten burde fordeles mellom flere, ikke at det skulle være en eneveldig konge. Han mente det skulle være en folkevalgt forsamling (nasjonalforsamling) som skulle gi lover, en konge som skulle styre landet og domstoler som skulle dømme. Både den norske og amerikanske grunnloven ble preget av hans ideer.

One thought on “Frankrike før revolusjonen

  1. Emma M sier:

    Bra, du fikk med det viktigste👍🏼

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *