Hvordan var det i Frankrike før revolusjonen

I Frankrike før revolusjonen var det godt for de rike, og ille for de som ikke er like høyt oppe på rangstigen. Samfunnet var som en pyramide. Eneveldig konge på toppen, og bønder og slik folk på bunn. Det var delt opp i tre stander. Kongen helt på toppen. Første standen var kirka. Biskoper og prester. De måtte ikke betale skatt eller avgifter. De hadde privilegier. Det fikk en tiende av bønder, som betyr en tiendedel av alt de dyrket og tjente inn. Derfor var kirka rikfolk, de hadde fine klær og de levde i behag. Andre standen var adelen. Det kunne være baroner, grever eller hertuger. De behøvde heller ikke betale skatter og avgifter, men de krevde skatter fra bønder. De fikk de beste jobbene og de var ofte veldig rike og levde også i behag. De hadde også mange privilegier. (Privilegiene blir skrevet om i tredje standen). Du kunne ikke bare bli adelsmann hvis du ville. Du måtte enten bli født i adelen eller giftet til en adelsmann eller kvinne, men dette var veldig uvanlig. Som regel giftet man seg bare med en i samme stand. De hadde også ofte store landområder. Tredje og siste standen behøvde ikke være kjempe fattige. De høyeste rangerte folkene i tredje standen kunne ha studert mye, og kunne vært en advokat, berømte skribenter eller rike forretningsmenn. Disse folkene hadde det ikke like dårlig som bøndene. Bøndene var som oftes veldig fattige. I tillegg til å lage mat til veldig mange folk og hadde ikke mye penger fra før, måtte de også betale skatter og avgifter. De måtte betale en tiende til kirka og mange forskjellige andre skatter til adelen. De fikk ikke ha mølle så de kunne male kornet sitt. Hvis de skulle det måtte de betale en adelsmann for å male kornet sitt. De samme med vinpresse. De måtte betale for å få presset druene sine. De måtte også betale støvskatt hvis dyrene demmes støva til gatene. De fikk heller ikke jakte eller ha okse så de kunne pare kua si. Hvis en bonde prøvde å jakte, ble det kalt krypskyting, og kunne bli strikket strengt. Som man kan se var det veldig urettferdig på denne tiden. I Norge i dag er det litt sånn pyramide, men langt ifra likt som i Frankrike på denne tida.

One thought on “Hvordan var det i Frankrike før revolusjonen

  1. Emma M sier:

    Bra, du fikk med deg mye fakta👍🏼

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *