Kongen innkaller til stenderforsamling

 

Kongen sier at han ikke har nok penger. Skal adelen betale skatt, eller må tredjestanden betale enda mer? Alle stendene i Paris møttes og diskuterte lenge om hva de skulle gjøre. Nå har de holdt på i 2 måneder.

Kong Ludvig den 16 kunngjør at han trenger mer penger. Han sier at siden vi har tapt krig mot Storbritannia og hjulpet Amerika med å vinne krigen har vi mindre penger enn før. Mange mennesker mener at kongen også har brukt alt for mye penger på hoff og at dronning Marie Antoinette har brukt mye penger på fest og klær.
Kongen innkaller til stenderforsamling! Første, andre og tredjestanden valgte representanter til å dra til Paris. Til sammen ble det 1139 menn som dro.
Bøndene er sure for at ikke en eneste bonde fikk lov til å dra på Stenderforsamlingen. Det kom bare borgere fra tredjestanden.

En som kom fra andre standen er grev Antonió A’ladó. Vi intervjuer han i Paris.

Du var der under stenderforsamlingen. Hva skjedde?

Det var mye kaos. Fra tredjestanden kom det borgere, og de var flest. Kongen sa at enten måtte adelen betale skatt eller så måtte tredjestanden betale enda mer. Tredjestanden var helt imot at de skulle betalte mer, og de sa at de allerede betale alt for mye. Jeg og resten av adelen nettet å betale skatt.

Det ble sagt at det var uenigheter om hvordan de skulle stemme. Ble dere enige?

Nei. Hvis hver stand skulle utgjøre en stemme, hadde første og andre standen vunnet mot tredjestanden. Hvis hver mann skulle ha hatt en stemme, så hadde tredjestanden vunnet, for de var flest.

Stenderforsamlingen har vart i litt over en måned nå. Hva er det som tar så lang tid?

Jeg har sett at alle har kranglet dag etter dag. Hver dag kommer det nye argumenter. Jeg er lei av å høre det samme om igjen. Det var da tredjestanden tok det i sine egne hender.

Hva mener du med at tredjestanden tok det i sine egne hender?

De sa at de var en nasjonalforsamling, og at de representerte folket. Jeg bestemte meg for å støtte tredjestanden, og det gjorde mange prester og andre adelsmenn også.

Hvordan reagerte kongen på dette?
Han ba soldatene trekke sverdene sine. Først ble vi redde, men så trakk alle som støtta nasjonalforsamlingen også sverdet å da ga kongen seg.

 

 
Hva skjer videre? Kommer adelen til å betale skatt? Hva skal kongen gjøre?
Vi vet rett og slett ikke.

3 thoughts on “Kongen innkaller til stenderforsamling

  1. Håkon sier:

    Veldig fint intervju

  2. Hilde B sier:

    Veldig bra! Likte veldig godt intervjuet.

  3. Nadja Ernst sier:

    Bra skrevet, og fint intervju! Jeg er spennt på hvordan det går videre…

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *